21. 03. 2020

10 tipů, jak zvládnout home office

Home office je u nás standardem už víc jak 15 let, proto jsme se s vámi rozhodli podělit o pár tipů a nástrojů, jenž nám tento styl práce umožňují.


1. Nezapomeňte oddělit čas, kdy pracujete od osobního života.

Tohle je jedna z největších výzev při práci z domova. Pro většinu lidí končí práce zaklapnutím dveří kanceláře. Pokud ale pracujete z domova, tak máte neustále na dohled svoji "kancelář" a může se vám stávat, že se k práci budete neustále vracet, protože ji máte pořád na dohled. Druhým problémem může být naopak to, že budete od práce pořád odcházet a vyřizovat si osobní záležitosti. Je velmi důležité oddělit čas, kdy jste v práci a čas, který trávíte např. s rodinou. Potrénujte proto svoji sebedisciplínu a hlídejte si čas, kdy máte pracovat.

2. Stanovte si pevnou pracovní dobu a oznamte ji kolegům

Při práci v kanceláři jsme mezi lidmi a neustále pod dohledem, proto nás to tolik nesvádí k prokrastinaci. Při práci z domova na nás naopak nikdo nedohlíží a jsme si tak vlastním pánem. To je důležité si uvědomit a nezneužívat toho, protože si můžete být jistí, že odvedená práce za vámi je vždy vidět.

Musíte si vytvořit denní režim a vymezit si jasný a přesný čas na práci. Pokud si jasně stanovíte, že budete pracovat např. od 9.00 do 12.00, tak vám to pomůže vyhnout se prokrastinaci. Zároveň je důležité oznámit tento čas kolegům, aby věděli, kdy se na vás mohou obrátit.

3. Sestavte si rodinný rozvrh

Tento tip je užitečný hlavně pro rodiny s dětmi. Je těžké pracovat z domova, když se kolem vás neustále někdo pohybuje. Proto je dobré naučit děti určitým pravidlům a sestavit pro ně rozvrh, ve kterém uvidí, kdy jste jim k dispozici a naopak kdy mají respektovat to, že pracujete. Do rozvrhu zahrňte dobu, kdy se jim budete věnovat vy a dobu, kdy se jim bude věnovat váš partner/partnerka. Každý z vás má pak čas na práci v době, kdy se dětem věnuje ten druhý. Je to výborný nástroj, jak zorganizovat pracovní čas a čas s dětmi. Rozvrh můžete mít pověšený např. na ledničce.

4. Eliminujte všechny rušivé elementy

Není dobré pracovat u televize a na půl oka ji sledovat, stejně jako není dobré pracovat v době, kdy kolem Vás skáčou děti. Nezapínejte zbytečně sociální sítě a Google, protože pak se může stát, že v poledne zjistíte, že jste vlastně od rána ještě nic neudělali. Vaše pozornost bude uskakovat jiným směrem a nebudete pracovat efektivně. Při práci z domova byste si měli vytvořit takové prostředí, ve kterém Vás nebude nic rušit. Pomáhá k tomu i vyhradit si přesný prostor, kde budete pracovat.

5. Vyhraďte si místo na práci

Nemá to být místo, kde jste obvykle zvyklí odpočívat, aby vás to nesvádělo k tomu pustit si televizi nebo jít si lehnout. Doporučujeme mít ideálně vlastní místnost nebo alespoň koutek, ve kterém budete jen pracovat. Kdykoli si sem sednete, tak se váš mozek přepne do pracovního módu a nebude vás to svádět k jiným věcem. Pokud s vámi musí zůstávat doma děti, tak  tím nastavíte mantinely i pro ně, protože si uvědomí, že nemají u vaší práce co dělat.

6. Vytvořte si příjemnou atmosféru

Pusťte si Váši oblíbenou hudbu, zapalte svíčku...prostě cokoli, co vám bude příjemné. Můžete si to dovolit, protože tím nebudete nikoho omezovat, jako tomu je u práce ve sdílené kanceláři.

7. Nepracujte v pyžamu

Je důležité nevyvolávat u sebe pocit, že si můžete jít kdykoliv lehnout. Oddělíte tím pracovní život od soukromého.

8. Vyvětrejte si hlavu

Určitě není dobré sedět od 7 hodin od rána do 5 hodin odpoledne u počítače a v kuse pracovat. Po třech hodinách stejně zjistíte, že už se pořádně nesoustředíte a děláte zbytečné chyby. Proložte práci krátkými přestávkami. Jděte si do kuchyně udělat čaj, kávu nebo se třeba projděte chvilku po zahradě. Ani v kanceláři nepracujete 8 hodin v kuse. I zde platí, že krátká přestávka vám může hodně pomoci. Jen si dejte pozor, abyste neodbíhali od práce každou půl hodinu a přestávky zbytečně neprotahovali. Pořád platí, že práci za vás nikdo neudělá a pak budete muset pracovat po nocích.

9. Buďte ve spojení s kolegy

S home office je jistě spojené to, že se reálně s kolegy nepotkáváte. I to se dá ovšem nahradit a práci si můžete zpříjemnit tím, že s kolegy budete v kontaktu přes online komunikační platformy. Pokud řešíte nějaký problém a nevíte si s ním rady, zavolejte svému kolegovi a poraďte se s ním o tom. Vytvořte si společný chat a řešte zde vše, co je potřeba probrat. Budete s nimi v neustálém kontaktu a bude se vám pracovat mnohem lépe.

10. Využijte dostupné nástroje

Pro komunikaci s kolegy se nám nejvíce osvědčil klasický Skype. Umožňuje vytvořit různé skupiny uživatelů a sdílet tak komunikaci mezi všemi zainteresovanými. Online volání včetně možnosti sdílet obrazovku funguje skvěle a nemusíte nic plánovat předem. Lehce se propojíte i s lidmi mimo firmu.

Pokud platíte Office365, můžete komunikovat v rámci firmy i přes Teams, komunikace se zákazníky je ale oproti Skype stále dost komplikovaná.

DropBox pro Firmy se nám osvědčil jako sdílené úložiště, možností je ale víc od Google, Microsoft nebo Apple.

Hodí se i systém na evidenci pracovních úkolů. My používáme YouTrack. Dobrou zkušenost máme i s Jirou a existuje i spousta dalších dobrých alternativ.